hot spicy and sweet recipies

Sunday, March 26, 2006

Masak lemak ketam

Masak lemak ketam

A
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
21/2 cm halia
1/2 camca serbuk kunyit

3 camca besar minyak masak
2 tangkai daun kari
10 biji cili padi di hiris
1 kg Ketam, bersihkan dan potong dua
50 ml air
400 ml Susu Pekat penuh krim ideal
1 camca besar Stok ayam Maggi
1/2 camca teh lada sulah atau secukup rasa
garam secukup rasa

Cara membuatnya
1.tumbuk atau kisk dan tumis ramuan ar ramuan A. Panaskan minyak dan tumis ramuan kisar serta daun kari hingga wangi. Masukkan cili pai dan goreng selama 2 minit.

2. Masukkan ketam dan goreng selama 2 minit
3.Masukkan Susu Penuh sejat krim ideal , stok ayam maggi, lada sulah dan garam secukup rasa.
4 Masakkan selama 10 minit atau sehingga ketam masak.
5. Hidangkan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home